Офіційний стандарт породи Вест хайленд уайт тер'єр

Офіційний стандарт породи Вест хайленд уайт тер'єр

Офіційний стандарт породи Вест хайленд уайт тер'єр,

опублікований Міжнародною Кінологічною Федерацією.

Стандарт FCI № 85

ПЕРЕКЛАД: Ірина Коростякова

КРАЇНА ПОХОДЖЕННЯ : Великобританія

 ДАТА ОПУБЛІКУВАННЯ офіційно чинного стандарту: 13.10.2010

ЗАСТОСУВАННЯ : Тер'єр

КЛАСИФІКАЦІЯ FCI :

Група 3 Тер'єри

Секція 2 Малі тер'єри

Без робочих випробувань.

ЗАГАЛЬНИЙ ВИГЛЯД .

Міцної статури, з глибокою грудною клітиною та задніми ребрами; спина рівна [ з вираженим загривком], сильні кінцівки з мускулистими лапами; демонструє помітною мірою відмінне з'єднання сили та енергійності.

ПОВЕДІНКА ТА ТЕМПЕРАМЕНТ .

Маленький, енергійний, грайливий, володіє немалою часткою самооцінки з пустотливою зовнішністю. Жвавий, веселий, сміливий, самовпевнений, але доброзичливий.

ГОЛОВА.

Відстань від потиличного бугра до очей трохи перевищує відстань трохи довжини морди. Голова щільно вкрита вовною, посаджена під прямим кутом чи менше до осі шиї. Собака не повинна нести голову у витягнутом вгору положенні.

ЧЕРЕПНИЙ ВІДДІЛ:

Череп: Трохи куполоподібний; при охопі голови поперек лоба, відчувається згладжений контур [лінія лоба згладжена]; череп трохи звужується від лінії вуха до лінії очей.

Стоп: Читкий стоп (перехід від лоба до морди), утворений важкими кістковими виступами трохи нависаючими над очима, а також невеликим поглибленням між очима.

ЛИЦЬОВА ЧАСТИНА:

Нос: Чорний і досить великий, разом з лінією морди утворює згладжений контур (лінію); не виступає вперед.

Морда: розширення звужується від очей до кінця; перехід від черепа до морди не випуклий і без різкого звуження, добре заповнений під очима.

Щелепи/зуби: щелепи потужні та рівні; досить велика відстань між іклами, що створює необхідне для собаки пустотливий вираз; зуби великі як для собаки такого розміру, прикус правильгий ножиці,тобто верхні зуби щільно перекривають нижні і посаджені під прямим кутом до шелеп.

Очі: широко поставлені, середнього розміру, не круглі, темні наскільки це можливо, посаджені під нависаючими важкими бровами, завдяки чому собака має проникливий, розумний, пронизливий погляд. Світлозабарвлені очі дуже небажані.

Вуха: маленькі, стоячі, гострі, тримаються жорстко (не м'які), поставлені не широко і не вузько. Вкриті короткою і гладкою (оксамитовою) шерстю, яка не повинна стригтися. Вуха не повинна мати бахрому на краях. Округлі, широкі, великі, товсті, а також вуха з великою кількістю вовни вкрай небажані.

ШИЯ.

Досить довга, щоб забезпечити необхідну правильну посадку голови, мускулиста і поступово потовщується до основи, дозволяючи шиї переходити в красиві похилі плечі.

КОРПУС : Компактний.

Спина: рівна.

Поперек: широкий і міцний.

Грудна клітка: глибока, ребра добре вигнуті у верхній половині, створюючи плоский вигляд з боків. Задні ребра значної глибини, а відстань від останнього ребра до задніх кінцівок настільки коротка, наскільки це може забезпечити вільні рухи корпусу [короткий поперек].

ХВІСТ: довжиною 13-15 см, вкритий жорсткою шерстю, без лохматого волосся, максимально прямий, тримається бадьоро, але не занадто весело і не прихилений на спину. Довгий хвіст небажаний, і ні в якому разі не можна купірувати хвости.

КІНЦІВКИ

ПЕРЕДНІ КІНЦІВКИ:

Плечі: лопатки нахилені назад, лопатки широкі і прилягають до стінки грудної клітини. Плечовий суглоб висунутий вперед.

Лікоть: спрямований назад, дозволяючи передній лапі вільно рухатися, паралельно осі тіла.

Передпліччя: короткі і мускулистості, прямі і густо вкриті короткою жорсткою шерстю.

Передні лапи: більші за задні, круглі, пропорційні за розміром, міцні, з густою підкладкою і вкриті короткою жорсткою шерстю. Нижня поверхня подушечок і всі нігті бажано чорні.

ЗАДНІ КІНЦІВКИ

Загальний вигляд: сильні, мускулисті і широкі у верхній частині. Ноги короткі, м'язисти і жилаві.

Стегна: дуже м'язисті і не дуже широко розставлені.

Коліно (колінний суглоб): Добре зігнуте. [добре виражені кути колінних суглобів].

Скакальний суглоб: зігнутий і добре поставлений під тулуб, щоб бути досить близько один до одного під час стояння або руху. Прямі або слабкі скакальні суглоби найбільш небажані.

Задні лапи: менші за передні та з густою підкладкою, округлі, пропорційного розміру, міцні, з густою підкладкою та закриті короткою жорсткою шерстю. Нижня поверхня подушечок і всі нігті бажано чорні.

ХОДА / РУХ : Вільна, пряма і легка з усіх боків. Спереду ноги вільно рухаються від плечей з великим розмахом вперед. Рух задніх кінцівок вільний, сильний і зближений. Колінний суглоб і скакальні суглоби добре зігнуті, а скакальні суглоби підтягнуті під тіло, надаючи стрімкий рух. Жорсткі, ходульні рухи задніх кінцівок, а також зближені скакальні суглоби (коровина) вкрай небажані.

ШКІРА : Без явних проблем зі шкірою.

ШЕРСТЬ:  Шерсть подвійна. Зовнішня шерсть складається з жорсткого волосся довжиною близько 5 см, без завитків. Підшерсток, що нагадує хутро, короткий, м'який і прилягаючий, відкритий хутряний покрив (без підшерстя) вкрай небажаний.

Колір : Білий.

РОЗМІР: Висота в холці: приблизно 28 см.

НЕДОЛІКИ: Будь-яке відхилення від вищезазначених пунктів слід оцінити недоліком, і серйозність, з якою слід розглядати недолік, повинен бути в точній пропорції до його ступеня та його впливу на здоров'я та благополуччя собаки.

ДИСКВАЛІФІКУЮЧІ ПОРОКИ :

• Агресивні або сильно сором'язливі собаки.

• Будь-які явні відхилення від фізичних або поведінкових норм вважаються дискваліфікуючими мене пороками.

NB:

 • Самці повинні мати два зовні нормальних яєчка, повністю опущених у мошонку.

 • Для розведення слід використовувати лише функціонально та клінічно здорових собак із типовою для породи конформацією.

Оригінальний текст стандарту: http://www.fci.be/Nomenclature/Standards/085g03-en.pdf