Секрети привабливості Весті

Секрети привабливості Весті

Серед багатьох представників групи тер'єрів Вест хайленд уайт тер’єр - один із найпопулярніших у багатьох країнах світу, рейтинг його популярності дуже високий.

 Весті гордовито несе свою голову, що нагадує "вовняну" кулю або "хризантему", на якій виділяється чорний ніс і темні блискучі очі з чорним обідком, злегка прикриті чубчиком, і маленькі вуха, що стоять. У собачки бешкетний, тямущий і задерикуватий вираз мордочки - породна ознака Весті. Хвостик Веста не довгий, але високо стирчить вгору, є також його особливістю і виглядати завжди бадьоро і самовпевнено.

Весті володіє прекрасним темпераментом, і хоча ця властивість притаманна й іншим породам тер'єрів, у Весті він проявляється в характері самовпевненістю, зухвалістю та водночас кумедною дружелюбністю. Вести завжди готові до дружнього спілкування з усією своєю щирістю.

Його сліпучо-біла шерсть завжди приваблює до рингів масу відвідувачів виставки. Сучасні Весті практично не використовуються для полювання, хоча анатомічна будова та пристосованість до певного виду полювання, залишаються основними вимогами для їх участі у виставці та зрештою участі у розведенні.

Вест Хайленд Уайт тер'єр має міцну статуру, сильні кінцівки середньої довжини, що дозволяє йому міцно і стійко стояти на землі. Добре складений Весті не повинен бути ні коротконогим, ні високоногим - мати «золоту середину» компактного собаки.

Його ребра глибокі: закруглюються безпосередньо у хребта, потім відразу сплощуються і грудна клітина опускається до ліктів. Корпус від спини до попереку досить широкий. Щоб внутрішні органи мали місце для нормального функціонування.

Лапи Веста товсті, міцні, завжди з чорними подушечками, пальці добре зведені разом. Відтягнуті назад лопатки та достатня довжина плечової кістки формують правильний кут плече-лопаткового зчленування та створює необхідну довжину передніх кінцівок та вільний їхній рух. Лопатки розташовані косо, за ними починається відносна коротка, пряма, міцна спина, що вважається особливо важливою вимогою. Саме тому Вест може так гордо нести голову.

Черепна частина голови трохи округла, у напрямку вперед поступово звужується і переходить у коротку, глибоку і сильну морду, яка трохи коротша за черепну частину. Зуби порівняно з величиною собаки дуже великі. При спарюванні собак із неповним набором премолярів заводчики згодом повинні виявляти підвищену увагу до нащадків першого, другого та наступних поколінь.

Будова задніх кінцівок має велике значення. Вимоги до правильної будови задньої частини наступне: міцний поперек і горизонтально розташований круп із високопоставленим хвостом. Тазові кістки, стегно, гомілка та плюсна мають правильну «геометрію» кутів і відповідну один одному довжину. Коліно добре вигнуте. Коли собака йде, крок у неї широкий, кінцівки вільно рухаються вперед та назад. Задня частина покрита сильною розвиненою мускулатурою. Скакальні суглоби чітко виражені, костисті, плюсни короткі. Собака при бігу або стрибках має можливість сильно присідаючи на задні ноги, посилати потужний поштовх вперед, що передає рухову силу корпусу. Пазурі товсті, якомога темніші, бажаний насичений чорний колір. Весті, який швидко пересувається виглядає як пружний гумовий м'ячик.

Рухи Весті - швидкі та точні. Кінцівки при огляді спереду та ззаду паралельні один одному. При швидкому русі може виникнути зсув напрямку кінцівок трохи всередину по відношенню до горизонтальної осі корпусу собаки. При огляді збоку кінцівки добре розгинаються як уперед, і назад, початковий поштовх задніх ніг виразно видно. Процес руху Весті оцінюється збоку, спереду та ззаду.

Вовна цього тер'єра чисто білого кольору. Легкий кремовий наліт у ділянці хребта «пробачається» лише тоді, коли собака не має інших недоліків. Кремовий наліт - частина історії породи і нерідко структура вовни у таких собак краща - вона жорсткіша. Але це не говорить про те, що чисто біла шерсть не може мати таку саму якість. Підшерстя м'яке і густе, у виставкових собак він часто видаляється при тримінгу. Наявність підшерстя вважається важливішим, ніж довжина покривної волосини. Подвійна структура вовни, при якій підшерстя настільки густе і щільне, що собака може довго перебувати у воді і не промокнути до шкіри. Довжина вовни - 2 дюйми (5 см). Для надання виставкового вигляду вовну вкорочують на шиї, спині. Тримінг вовни необхідний - переросла, вона стає водо- і холодопроникною, оскільки покривне волосся перестає щільно прилягати до тіла. Вовна Весті вимагає щоденного розчісування щіткою і гребнем, і щомісячного тримінгу. Лінія шиї підкреслюється особливо, волоски на хвості та вухах видаляють, залишаючи короткий новий шар і надаючи характерної красивої форми. На шиї та горлі вовна коротша. На відміну від інших білих собак, шерсть вест хайленд вайт тер'єра мінімально брудниться, довго зберігає білизну, добре очищається простим розчісуванням, якщо звичайно він не забруднився в чомусь, що сильно тхне.

 В теперішній час всі свої якості Вест Хайленд Уайт тер'єр з успіхом використовує для участі в Дог-Шоу. Але головне, що всі його переваги і збережені породні характеристики відповідно до стандарту породи, дозволяють бути відмінним компаньйоном для людини. І це головне призначення Вести.