З історії собак

З історії собак

Коли вони з'явилися в житті людей і звідки, і як?

Цю дуже цікаву інформацію про еволюцію собак я дізналася від своєї знайомої ветеринара-дієтолога.

За інформацією з різних джерел, собака була одомашнена 15-20 тис. років тому! І мала різне призначення у різних народів.

Собака-зграйна тварина, полює в зграї, де є конкуренція на здобич.

Отже, для собак важливо швидко проковтнути все, що встигне урвати!

Здобич буває не часто, тому шлунок собаки містить багато різних ферментів для травлення різних продуктів.

Історично, собака не розбірлива тварина і може поїдати не їстівні, на наш погляд, зіпсовані.

Тобто. вона здатна перетравлювати навіть зіпсоване м'ясо і найкисліший сир!

Навіщо їй потрібен цей господар?

А ось навіщо! Собака прийшов до людини тому, що біля нього, біля його оселі завжди є харчові відходи.

А отже, можна знайти ЇЖУ!

Так собаки були приручені.  Але собаки – хижі тварини. Це ви ніколи не повинні забувати.

Хижаки розривають інших тварин на шматки, а потім жадібно ковтають не тільки м'ясо та кістки, але й нутрощі та вміст шлунка. Якщо проковтнули те, що організм не сприймає, хижаків нудить, після чого вони знову з'їдають ту частину, яка для них прийнятна, і пізніше часто повертаються до своєї  здобичі, навіть якщо вона вже перетворилася на смердючу падаль. Якщо ваш собака діє аналогічним чином, то це зовсім не свідчення його поганих звичок, а лише нагадування про інстинкт хижака, що прокидається час від часу.

Багато хижаків харчуються не лише м'ясом. Так, борсук їсть різні коріння, комах та равликів, ведмідь любить фрукти, жолуді, лісові ягоди, траву, зерно, мурах. Послід лиса часто буває синім від лохини, в ньому трапляються надкрила жуків. Таке змішане харчування відповідає потребам вашого собаки, і це вам доведеться врахувати при складанні харчового раціону для неї.

Сира їжа завжди корисніша і засвоюється собакою краще, ніж варена. Кожен хижак їсть не спеціально приготовлений йому корм, а те, що дістається йому у природі і чого найкраще пристосований його організм. Якщо собаці давати дуже багато сирого м'яса, від неї може бути іноді неприємний різкий запах. І тоді м'ясо треба давати собаці наполовину звареним.

Собака не має такого витонченого смаку, як людина, яка намагається урізноманітнити їжу і додає до неї всякого роду прянощі.

Собака так само, як корова або кінь, може щодня задовольнятися одним і тим самим кормом. Однак якщо хтось розпестить свого собаку баночними сосисками, різними пікантними ласощами або ароматними смаколиками, нехай не дивується, якщо він стане вибагливим.

Корисно пам'ятати про ці еволюційні особливості собаки, щоб краще зрозуміти свого вихованця і досягти взаєморозуміння з ним.